رفوگری فرش به معنی ترمیم و بازسازی قسمت های از بین رفته و ناموجود فرش است که باید توسط افراد متخصص انجام شود تا پوسیدگی به طور کامل از بین برود و تا جایی که ممکن است رفوی فرش به چشم نیاید. گاهی اوقات به دلیل قرار گرفتن فرش در نقاط مختلف خانه پشت در و یا زیر پایه های لوازم دیگر خانه فرسوده و پوسیده می شود یا توسط سیگار یا ذغال می سوزد که در چنین حالتی نیاز حتمی به ترمیم فرش پیدا می کنیم.
رفوگری فرش دستبافت
به طور کلی چیزی که همه ما می دانیم این است که فرش دستبافت و قالی بافی هنری است که قبل از رفوگری آن شروع شده است و بعدها رفوگری به عنوان تکمیل کننده هنر فرش به ترمیم و بهینه سازی قسمت های فرسوده به وجود آمده است. کسانی که اقدام به رفع و ترمیم فرش های آسیب دیده می کنند معمولاً دارای تجربه طولانی در بافت فرش ، رنگ رزی، شناخت رنگ ها، شناخت فرش ها هستند. شاید اصلاً رفوگری کاری به مراتب دشوارتر از بافت فرش باشد پس باید این کار حتماً توسط افراد متخصص و با تجربه انجام شود.
دلایل نیاز به رفوگری فرش
رفوگری گاهی به دلیل عتیقه بودن فرش ها و طولانی بودن عمر آن انجام میشود تا ارزش این کالای لوکس برای ما حفظ شود. گاهی مجبور می شویم به دلیل آن که فرش توسط رطوبت، بید، آتشسوزی و پوسیدگی، بخشهای زیادی از خود را از دست داده و امکان هزینه مجدد برای خرید فرش نیست به رفوی فرش روی بیاوریم. همیشه برای خرید فرصت نیست گاهی اوقات یک شی برای ما بیشتر از ارزش مادی ارزش معنوی دارد ، به همین علت با هزینه اندکی که به رفوگران زحمتکش میدهیم عمری دوباره و جانی محکم به فرش منزل خود می دهیم.
وسایل مورد نیاز برای رفوگری فرش
معمولاً از چاقوی تیز، گوه تیز و محکم یا تیغ لبه دار برای بریدن فرش یا مرتب نمودن لبه هایی که از بین رفته استفاده می شود. قیچی سبک تری هم وجود دارد که برای مرتب نمودن کوتاه نمودن پر و ریشه به کار می رود. سوزن رفوگری معمولاً محکم بوده و طول تقریبی آن ۵ تا ۸ سانتی متر است یا از سوزن قلاب دوزی یا سوزن خیاطی درست مثل سوزن جوالدوزی استفاده می شود. سوزن باریک تر به دلیل محکم بودن فرش قطعا خواهد شکست.
بهترین نخ برای رفوی فرش
نخ فرش بافی بهتر است نیلین باشد چون از سایر نخ های دیگر محکم تر است و می توانیم رنگ های مختلفی از آن را به شکل کلاف از فروشگاههای مختلف مبل فروشی، فرش فروشی و یا وسایل هنری تهیه کنیم نخ فرش حتماً باید هم خوانی با نخ های کناری خود داشته باشند تا هنر رفو گری خیلی بیشتر خود را نمایش دهد.
انگشتانه
برای اینکه حین رفوگری فرش سوزن فرش محکم وارد انگشتمان نشود و فرو نرود از انگشتان استفاده می کنیم. امکان دارد برای رفوپری به موارد زیر نیز نیاز پیدا کنیم :
شیرازه : که پهنای آن نیم سانتیمتر است و رنگی متناسب با فرش دارند بهترین گزینه برای حاشیه دوزی فرش های پوسیده به کار می رود.
خامه فرش بافی، روکش، وصله و قلاب از سایر وسایل هایی است که در رفوگری به آن احتیاج پیدا می کنیم.
نکته مهم برای رفوی فرش
قبل از رفوی فرش، فرش لازم است حتما تمیز باشد، باید روی آن جاروبرقی کشید یا به وسیله جاروی دستی آن را تمیز کرد. چنانچه قابل شستشو باشد باید آن را شست و باید مواظب بود تا قسمت های آسیب دیده آسیب بیشتری نبیند.
نحوه رفوی فرش های ماشینی
گاهی وقتی فرش ماشینی می سوزد می توانیم اگر مقدار سوختگی کم باشد از سایر قسمت های هم رنگ آن استفاده کنیم و بر روی نقاط سوخته بچسبانیم.
پاسخ به دیدگاه