فهرست
تفاوت فرش های ایرانی با فرش های دیگر
تفاوت فرش های ایرانی فقط در ظاهر امر نیست، فرش، سنتی است تکمیل یافته و هنری است جاودانه که ایرانی آن را مهم تر دانسته است. می بافد راز و رمزی را که گره به گره فقط خود می داند و نسل به نسل آمده تا در دستان توانگرش ریخته است. هنری دیرینه و علمی سنتی که در کنار خانواده به عدد سنش تکرار شده است.
فرش های ایرانی با فرش های شرقی چه تفاوتی دارند؟
در گذشته هر فرشی که در خاورمیانه و یا آسیا بافته می شد فرش شرقی به حساب می آمد. و به طور ویژه فرش هایی که در کشورهای ایران ،هند، چین ، ترکیه و مصر و… بافته می شد، فرش شرقی می گفتند. به طور کلی می توان گفت کلیه فرش های ایرانی فرش های شرقی هستند اما لزوما فرش های شرقی ایرانی نیستند. این فقط به خاطر متولد شدن فرش در خواستگاه دیگر نیست، بلکه استفاده از سبک ، طرح نقشه و مواد متفاوت استفاده شده می باشد.
اختلاف فرش های ایرانی با نمونه های ترکیه ای در چیست؟
فرش های ترکیه ای به هنگام بافت نخ فرش را از پایه رد می کنند که به این نوع گره ها گره ترکی گفته می شود. اما در فرش های ایرانی با ثابت شدن گره ها روی پایه شاهد محصولی هستیم که با راه رفتن روی فرش گره ی آن محکم تر می شوند. این مزیتی برای نمونه های نفیس ایرانی محسوب می شود.
تفاوت فرش های ایرانی با فرش های هندی
شاه هند در قرن شانزدهم به هنگام بازگشت از سفر ایران هنر قالی بافی را با خود به ارمغان برد. که به طور کلی می توان قالی بافی هند را تاثیر گرفته از فرهنگ ایرانی دانست که از قرن دهم هجری در ایران وجود داشته است.
تفاوت قیمت در فرش های ایرانی نسبت به نمونه های هندی
نکته مهم دیگر تفاوت در قیمت محصولات ایرانی با نمونه های هندی این محصول است. که این تفاوت در درجه اول به خاطر طرح های متنوع موجود در نمونه های ایرانی است و دوم به سبب تورم موجود در ایران می باشد
یکی از مسائلی که نمی توان آن را نادیده گرفت نوسان قیمت ها در ایران و ارزان تر بودن فرش هندی است این مهم سبب شده است تا هند خود را به نوعی رقیب ایران در قالی بافی بداند. و حال آن که کشوری مانند هند با شش قرن فاصله از تاریخچه بافت فرش در ایران را چگونه یارای رسیدن است؟
سبک گره زنی در فرش های ایرانی
مهم ترین راز و تکنیکی که سال ها طول کشید تا کشورهای شرقی از آن رمز گشایی کنند سبک گره زنی فرش های ایرانی بود. زیرا در گذشته کشورهای دیگر در بافت فرش توانایی رقابت با حریفان ایرانی خود را نداشتند و کم کم به اعجاز آن پی بردند. فرش ایرانی با تعداد گره بالا و بافت نامتقارن گره ها که “گره سنه” نامیده می شود. همین امر محصولات ایرانی را از فرش های شرقی که گره های متقارن دارند متمایز می کند. فرش های ایرانی روی دار بافته می شود و تعداد حدود ۱۶۰ گره در هر اینچ دارد که این نشان از کیفیت محصول دارد.
تفاوت طرح و نقشه در فرش های ایرانی
بافت قالی در شهرهای مختلف ایران مانند: کاشان، تبریز، همدان، کرمان، هریس، تبریز، مشهد رواج دارد .نماد های ایرانی نظیر بته جقه، گل انار، گل شاه عباسی در میان این کالای لوکس دلربایی می کند. این در حالیست که به طور مثال در فرش های چینی نقوش بودایی به چشم می خورد و این تفاوت در نقشه فرش هاست.
مواد به کار رفته
مواد به کار رفته در محصولات ایرانی پشم، کرک پشم، ابریشم ، پشم-ابریشم و گاها نخ پنبه می باشد. این در حالیست که در فرش های شرقی به دلیل استفاده بیشتر از پنبه کلکسیونر ها مبلغ کمتری به این محصول می پردازند. فرش شرقی از پرز بلند و صاف با موادی همچون ابریشم، پشم نیزبافته می شوند.
نحوه شست و شوی فرش دستبافت ایرانی
یکی دیگر از وجه تمایز فرش ایرانی با سایر فرش ها تفاوت در شست وشو می باشد. که به دلیل شست و شو با دست، فرش های ایرانی بافت نرم تری دارند.
مزیت های دیگر
- در فرش های ایرانی چندین سانتی متر اختلاف در بخش های مختلف فرش وجود دارد که این نکته عیب فرش نیست.
- فرش ایرانی دارای پرز های نرم و الیاف ضد حساسیت و ضد الکتریسیته ساکن می باشد.
- نمونه های دستبافت ایرانی در تابستان زیبا و نرم و در زمستان گرم می باشد.
محبویت نمونه ایرانی این محصول
محبوبیت این کالای زیبا و لوکس ایرانی بدان سبب است که تنوع رنگی در این فرش ها بیشتر است.تنوع رنگی نیز باعث طبیعی تر شدن بافت فرش ها و دو چندان شدن زیبایی آن می شود. مواد به کار رفته مرغوب و نقشه های با ظرافت و ریزه کاری از نکات دیگر فرش های ایرانی می باشد. توجه به مواد به کار رفته در قالی های ایرانی تا بدان جا است که توصیه اکید می شود که پشم گوسفند حتما چیده شود و استفاده از آهک برای جداسازی پشم انجام نشود. رعایت تمام این نکات و طبیعی بودن رنگ ها باعث شده است که نمونه های ایرانی به مرکز توجه جهانیان بدل شود و میراث همه گذشتگان دست نخورده و والا باقی بماند. و سنت قالی بافی در ایران حفظ شود. در مقاله دیگر به ذکر تفاوت فرش های مختلف شهرهای ایران و بافت و سبک آن ها خواهیم پرداخت.
پاسخ به دیدگاه