جنس نخ فرش یکی از مهم ترین مواردی است که تعیین کننده کیفیت و همینطور طول عمر فرش خواهد بود. استفاده از نخ اکریلیک به عنوان یک گزینه فوق العاده برای بهبود کیفیت و همین طور جنس فرش، از جمله گزینه هایی است که امروزه به آن توجه ویژه ای می شود. استفاده از نخ مخصوص بافت فرش ماشینی و همینطور فرش دستباف باعث حفظ کیفیت فرش و جلوگیری از آسیب دیدن آن می شود. امروزه از انواع نخ با درجه های کیفیت مختلف برای بافت فرش استفاده می کنند. انتخاب نوع نخ برای بافت فرش با در نظر گرفتن موارد متعددی از جمله نوع فرش، میزان قیمت تمام شده برای بافت و همینطور نوع بازار فروش فرش، صورت می گیرد. ارتقا سطح کیفی نخ های مورد استفاده در بافت انواع فرش، باعث ارتقا کیفیت فرش و همینطور رضایت خریداران فرش می شود. یکی از ساده ترین اما مهم ترین نکاتی که در صورت استفاده از نخ بی کیفیت و نامرغوب می توان شاهد آن بود، مشکلاتی از جمله مشکلات تنفسی و هم چنین حساسیت های پوستی است.
بهترین جنس نخ فرش
برای انتخاب بهترین جنس نخ فرش باید مولفه های مختلفی را مورد بررسی قرار داد. به طور حتم فرش هایی با جنس الیاف طبیعی هم چون پشم، بهترین و ایده آل ترین گزینه برای بافت فرش به شمار می روند. بافت فرش های درجه یک به ویژه فرش های دستباف با استفاده از نخ های طبیعی (الیاف طبیعی) جزء رایج ترین مواردی است که می توان به آن اشاره کرد. هر یک از الیاف طبیعی یا نخ هایی از جنس طبیعی، به دو دسته گیاهی و حیوانی تقسیم می شوند.
این نخ ها عبارت اند:
- نخ پشم
- نخ ابریشم
- نخ پنبه
- نخ جوت
نخ های غیر طبیعی یا مصنوعی ساخت دست انسان که عموما از جنس نفت هستند، در صورت باکیفیت بودن، می تواند گزینه خوبی برای بافت فرش های ماشینی باشند.
انواع جنس نخ فرش
آشنایی با انواع جنس نخ فرش از جمله ضروریاتی است که می تواند منجر به یک انتخاب کاملا رضایت بخش و ایده آل گردد. نخ ابریشم، نخ پنبه، نخ نایلونی و نخ کرک در کنار نخ اکریلیک، نخ پلی پروپیلن و نخ پلی استر جزء مهم ترین انواع نخ در بافت فرش های ماشینی و دستباف به شمار می روند. علاوه بر این نخ ها، نخ ویسکوز جزء نخ ها و الیاف مصنوعی است که از آن با عنوان نخ بازیافتی یاد می شود. کیفیت نه چندان مرغوب این نخ مانعی برای استفاده از آن در بافت فرش های ماشینی ایجاد کرده است. نخ های اکریلیک، پلی استر و پلی پروپلین به عنوان اصلی ترین انواع نخ خاب در بافت فرش ماشینی به شمار می روند. بافت فرش ماشینی با استفاده از این نخ ها باعث ایجاد مقاومت بالا فرش در برابر پاخوردگی می شود.
هم چنین نخ های اکریلیک، پلی استر و پلی پروپلین شرایط برگشت پذیری فرش پس از رفت و آمدهای طولانی را ایجاد می کند. فرش های دستباف اما با استفاده از نخ کرک، پشم و ابریشم بافته می شوند. علاوه بر نخ خاب، جنس نخ تار فرش که تضمین کننده کیفیت و همینطور مقاومت فرش در جهت طولی است، بسیار حائز اهمیت می باشد. الیافی هم چون پنبه و یا پلی استر، اصلی ترین جزء تشکیل دهنده این نخ به شمار می روند.
ویژگی نخ پلی استر
نخ پلی استر که جزء بهترین جنس نخ فرش و همینطور ارزان ترین نوع آن به شمار می رود، به صورت گسترده در بافت فرش های ماشینی مورد استفاده قرار می گیرد. فرش های بافته شده با استفاده از این نخ، نرم و لطیف بوده و در عین حال عمر کوتاهی دارند. انعطاف پذیری کم در فرش بافته شده با نخ پلی استر باعث چسبندگی الیاف و در نتیجه از بین رفتن حالت انسجام ظاهری فرش می شود. در نتیجه می توان گفت که این نوع نخ، برای بافت فرش های ماشینی که مناسب محل های پررفت و آمد هستند، مناسب نیست.
ویژگی نخ اکریلیک
نخ اکریلیک جزء نخ های پرکاربرد در بافت فرش و حتی بافت بسیاری از محصولات دیگر از جمله لباس به شمار می رود. این نخ به عنوان یکی از الیاف مصنوعی ساخته شده از آکریلونیتریل امروزه با محبوبیت بسیار زیاد، در صنایع بافت فرش ماشینی به شکلی ویژه مورد توجه قرار گرفته است. آشنایی با جنس نخ فرش از ضروریات بسیار مهمی است که به واسطه آن انتخاب یک فرش ایده آل به یک انتخاب ساده تبدیل خواهد شد. جنس نخ اکریلیک شباهت بسیار زیادی به جنس پشم دارد و شاید مهم ترین علت محبوبیت این نخ نیز همین تشابه ظاهری با پشم است. در ادامه با مهم ترین نشان های تجاری نخ اکریلیک آشنا می شویم.
- Acrilan
- Orlon
- Creslan
تشخیص جنس نخ فرش
تشخیص جنس نخ فرش نه تنها برای انتخاب و خرید یک فرش ضروری است، بلکه می تواند باعث عدم انتخاب یک فرش نامناسب مانند فرش های پرزگیر یا حساسیت زا گردد. استفاده از فرش برخلاف تابلو فرش ها عموما جنبه تزئینی ندارد. به همین دلیل آشنایی با جنس نخ فرش از جمله اولویت های بسیار مهمی است که باید به آن اشاره کرد. فرش های تولید شده از نخ پلی پروپیلن جزء فرش هایی با برگشت پذیری ضعیف و در نتیجه کیفیت نسبتا نامرغوب هستند. استفاده از نخ پلی پروپیلن برای بافت انواع فرش ماشینی در تراکم های بسیار پایین، امروزه به امری رایج تبدیل شده است. در کنار هر یک از انواع نخ های نام برده شده، نخ ابریشم مصنوعی و طبیعی نیز گزینه ای مناسب برای بافت فرش به شمار می رود. قطر و ضخامت الیاف (نخ) ابریشم در مقایسه با نخ های پشمی یکسان بوده و کیفیت این نوع نخ برای بافت فرش، کیفیتی ایده آل شناخته می شود. با توجه به هزینه های نسبتا بالا بافت فرش با نخ ابریشم ، گاهی تنها در قسمت هایی مانند گل فرش، از نخ ابریشم استفاده می شود.
پاسخ به دیدگاه